W obecnych czasach coraz więcej osób koncentruje się na prawidłowej diecie. Kluczowe pytanie w tym przypadku brzmi: co zamiast cukru? Warto się tego dowiedzieć oraz poznać najlepsze pomysły.
Ksylitol
Wśród najczęściej wybieranych zamienników cukru można przede wszystkim wymienić taką substancję jak ksylitol. Jest to jedna z substancji słodzących, która w obecnych czasach chętnie wykorzystywana jest w formie słodzika. Jej stosowanie ma szereg korzystnych aspektów, dlatego bardzo często zastępuje cukier. Wśród nich można na przykład wymienić mniejszą ilość kalorii, optymalny poziom słodkości, a także brak wzrostu cukru we krwi po spożyciu substancji. Ksylitol nie powoduje również próchnicy, co ma szczególne znaczenie wśród osób narażonych na ten problem.
Erytrol
Kolejną substancją, która z powodzeniem może zastąpić cukier, z całą pewnością jest erytrol. Jest on bardzo podobny do ksylitolu, jednak jego właściwości są nieco odmienne. Przede wszystkim erytrol zawiera w swoim składzie jeszcze mniejszą ilość kalorii niż ksylitol. Dlatego bez przeszkód może być dodawany do różnych potraw. Erytrol, podobnie jak ksylitol, nie powoduje zwiększenie się poziomu cukru we krwi, a także nie zwiększa ryzyka pojawienia się próchnicy.
Maltitol
Wśród najlepszych zamienników cukru można również wymienić taką substancję jak maltitol. Jest to substancja słodząca, która ma stosunkowo niski poziom indeksu glikemicznego. Dlatego bez przeszkód może być stosowana nawet przez osoby zmagające się z takim schorzeniem jak cukrzyca, a nawet insulinooporność. Oprócz tego kaloryczność maltitolu jest ponad dwa razy niższa niż tradycyjnego cukru. Dlatego z powodzeniem mogą go również stosować osoby, które znajdują się na dietach odchudzających.
Inulina
Inulina to kolejna substancja, która z powodzeniem może zastąpić cukier. Jest to związek chemiczny, który w postaci naturalnej znajduje się w bardzo wielu zróżnicowanych roślinach. Wśród nich można na przykład wymienić topinambur, cykorię, a także mniszek lekarski. Inulina ma bardzo korzystne właściwości prozdrowotne, dlatego warto ją włączyć do swojej codziennej diety.
Stewia
Kolejną substancją, która może być stosowana zamiast cukru, bez wątpienia jest stewia. Stewia, podobnie jak inne słodziki, nie wpływa na rozwój próchnicy, a także podwyższanie się poziomu cukru we krwi. Dlatego jest to bardzo dobry zamiennik cukru wśród wielu osób, a zwłaszcza wśród ludzi zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Stewia jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego może być również dodawana do posiłków gotowanych lub pieczonych. Warto to wziąć pod uwagę podczas wyboru słodzika.
Miód
Miód to bardzo często wykorzystywany zamiennik cukru. Jest to dość popularna substancja, która ma szerokie możliwości zastosowania. Jednak miód jest źródłem cukrów prostych, wśród których można przede wszystkim wymienić glukozę, ale także fruktozę. Dlatego nie powinien być spożywany przez niektóre osoby. Jednak w miodzie znajduje się bardzo wiele witamin oraz związków mineralnych, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.
Suszone owoce
Suszone owoce również mogą być stosowane jako doskonałe zamienniki cukru, dlatego warto uwzględnić to rozwiązanie. Suszone owoce można przede wszystkim wykorzystywać do tworzenia różnego rodzaju deserów, ale także wypieków. Są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego można z nich bez większych problemów przygotowywać zróżnicowane potrawy. Jednak warto pamiętać o tym, że suszone owoce są dość kaloryczne i w ich składzie znajdują się dość spore ilości cukrów prostych. Warto to uwzględnić w swoim jadłospisie.
Banany
Kolejnym zamiennikiem cukru, który z powodzeniem można wykorzystać, z całą pewnością są banany. Banany są uznawane za jedne z najsłodszych owoców. Dodatkowo mają bardzo szerokie możliwości zastosowania, ponieważ z bananów można przygotowywać różnego rodzaju desery, a także koktajle. Owoce bardzo dobrze sprawdzą się również podczas tworzenia wypieków, dlatego warto to uwzględnić podczas wyboru najlepszego słodzika. Dzięki bananom każde ciasto nabierze wyjątkowego smaku.
Dżemy owocowe
Wśród najlepszych zamienników cukru warto również uwzględnić wszelkiego rodzaju dżemy owocowe, które można wykorzystywać na bardzo wiele sposobów. Z dżemów owocowych można przygotowywać wypieki, ale także używać ich do tworzenia deserów lub koktajli. Dżemem można również słodzić herbatę, jeśli ktoś ma takie indywidualne preferencje. Jednak podczas zakupu dżemu warto sprawdzić, jaka jest w nim zawartość owoców.