Dieta bezglutenowa opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających w swoim składzie gluten. Takie produkty spożywcze należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami, których spożywanie będzie w pełni bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stają osoby na diecie bezglutenowej, jest znalezienie alternatywy dla klasycznego pieczywa, które w swoim klasycznym wydaniu jest produktem bogatym w gluten.
Dieta bezglutenowa opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających w swoim składzie gluten. Takie produkty spożywcze należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami, których spożywanie będzie w pełni bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stają osoby na diecie bezglutenowej, jest znalezienie alternatywy dla klasycznego pieczywa, które w swoim klasycznym wydaniu jest produktem bogatym w gluten.
Chleb w diecie bezglutenowej – co mamy do wyboru?
Wybór pieczywa jest jednym z najczęściej pojawiających się tematów w rozmowach osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej. Chleb i jego pochodne stanowią podstawowy element naszej codziennej diety, po który sięgamy praktycznie każdego dnia. Konieczność rezygnacji z niego ze względów zdrowotnych może budzić sporo obaw oraz rodzić naturalne pytanie – czy istnieje bezglutenowe pieczywo, które będzie równie smaczne i pożywne co klasyczne wypieki? Na szczęście, odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca – bezglutenowe pieczywo jest dostępne w sprzedaży, a jego smak, mimo że inny, nie jest wcale gorszy od klasycznego chleba.
Z roku na rok systematycznie rośnie wybór pieczywa bezglutenowego, które kupimy obecnie w praktycznie każdym sklepie ze zdrową żywnością, większych supermarketach posiadających dział z produktami bezglutenowymi oraz w sklepach online oferujących produkty bez dodatku glutenu. Bezglutenowe pieczywo jest sprzedawane pod różnymi postaciami – obok klasycznego chleba znajdziemy także bułeczki, chleb tostowy, chrupki chleb oraz pieczywo z dodatkami w postaci orzechów, bakalii i ziaren. Bezglutenowe pieczywo to idealny wybór dla osób, które przestrzegają zasad diety bezglutenowej, ale nie wyobrażają sobie swojej codziennej diety bez kanapek.
Dlaczego warto sięgnąć po bezglutenowe pieczywo?
Bezglutenowe pieczywo jest jedynym słusznym wyborem dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz inne schorzenia wymagające wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten. Dla takich ludzi bezglutenowe pieczywo pozwala nie zmieniać nawyków żywieniowych ani na zawsze rezygnować z jedzenia kanapek, bułeczek czy tostów. Dostępne w sprzedaży bezglutenowe pieczywo jest wypiekane ze specjalnych rodzajów mąk, które nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu, przez co jest w pełni bezpieczne w codziennym spożywaniu.
Wybierając się na zakupy spożywcze, przed umieszczeniem wybranego produktu w koszyku, sprawdźmy, czy jest on opatrzony symbolem przekreślonego kłosa. Jest to ogólnoeuropejski znak gwarantujący bezglutenowy charakter danego wyrobu spożywczego oraz bezpieczeństwo jego stosowania dla osób na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowe pieczywo, w celu zapewnienia mu pożądanych właściwości oraz wysokiej jakości, jest wypiekane wyłącznie w certyfikowanych piekarniach, w których panują odpowiednie warunki. Oprócz zakupu gotowego chleba, możemy także od czasu do czasu pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Wystarczy zaopatrzyć się w tym celu w specjalne mąki bezglutenowe, które również znajdziemy w ofercie sklepów ze zdrową żywnością.