forumsportu.com.pl

sport, dieta, zdrowie

pieczywo
Dieta

Jakie pieczywo wybierać na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających w swoim składzie gluten. Takie produkty spożywcze należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami, których spożywanie będzie w pełni bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stają osoby na diecie bezglutenowej, jest znalezienie alternatywy dla klasycznego pieczywa, które w swoim klasycznym wydaniu jest produktem bogatym w gluten.

Dieta bezglutenowa opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających w swoim składzie gluten. Takie produkty spożywcze należy zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami, których spożywanie będzie w pełni bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stają osoby na diecie bezglutenowej, jest znalezienie alternatywy dla klasycznego pieczywa, które w swoim klasycznym wydaniu jest produktem bogatym w gluten.

Chleb w diecie bezglutenowej – co mamy do wyboru?

Wybór pieczywa jest jednym z najczęściej pojawiających się tematów w rozmowach osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej. Chleb i jego pochodne stanowią podstawowy element naszej codziennej diety, po który sięgamy praktycznie każdego dnia. Konieczność rezygnacji z niego ze względów zdrowotnych może budzić sporo obaw oraz rodzić naturalne pytanie – czy istnieje bezglutenowe pieczywo, które będzie równie smaczne i pożywne co klasyczne wypieki? Na szczęście, odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca – bezglutenowe pieczywo jest dostępne w sprzedaży, a jego smak, mimo że inny, nie jest wcale gorszy od klasycznego chleba.

Z roku na rok systematycznie rośnie wybór pieczywa bezglutenowego, które kupimy obecnie w praktycznie każdym sklepie ze zdrową żywnością, większych supermarketach posiadających dział z produktami bezglutenowymi oraz w sklepach online oferujących produkty bez dodatku glutenu. Bezglutenowe pieczywo jest sprzedawane pod różnymi postaciami – obok klasycznego chleba znajdziemy także bułeczki, chleb tostowy, chrupki chleb oraz pieczywo z dodatkami w postaci orzechów, bakalii i ziaren. Bezglutenowe pieczywo to idealny wybór dla osób, które przestrzegają zasad diety bezglutenowej, ale nie wyobrażają sobie swojej codziennej diety bez kanapek.

chleb w diecie

Dlaczego warto sięgnąć po bezglutenowe pieczywo?

Bezglutenowe pieczywo jest jedynym słusznym wyborem dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz inne schorzenia wymagające wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten. Dla takich ludzi bezglutenowe pieczywo pozwala nie zmieniać nawyków żywieniowych ani na zawsze rezygnować z jedzenia kanapek, bułeczek czy tostów. Dostępne w sprzedaży bezglutenowe pieczywo jest wypiekane ze specjalnych rodzajów mąk, które nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu, przez co jest w pełni bezpieczne w codziennym spożywaniu.

Wybierając się na zakupy spożywcze, przed umieszczeniem wybranego produktu w koszyku, sprawdźmy, czy jest on opatrzony symbolem przekreślonego kłosa. Jest to ogólnoeuropejski znak gwarantujący bezglutenowy charakter danego wyrobu spożywczego oraz bezpieczeństwo jego stosowania dla osób na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowe pieczywo, w celu zapewnienia mu pożądanych właściwości oraz wysokiej jakości, jest wypiekane wyłącznie w certyfikowanych piekarniach, w których panują odpowiednie warunki. Oprócz zakupu gotowego chleba, możemy także od czasu do czasu pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Wystarczy zaopatrzyć się w tym celu w specjalne mąki bezglutenowe, które również znajdziemy w ofercie sklepów ze zdrową żywnością.